Verhaal

Iriée Zamblé brengt een ode aan kleur

Beeldende Kunst

Fine Art

Vele gezichten in allerlei soorten en maten verwelkomen je zodra je haar HKU-atelier binnenloopt. De portretten van Fine Art student Iriée Zamblé (23) zijn een feest aan de muur. Haar liefde voor kleur komt dan ook in elke verftoets tot uiting.

Iriée wil niet per se dat mensen zichzelf direct herkennen in de door haar geschilderde portretten. Voor haar is het belangrijk dat je als kijker gegrepen wordt door de uitstraling die een karakter heeft.
"De voorbijgangers die mijn aandacht vangen, zie ik nog niet genoeg terug in de beeldende kunst"

Eigen kleur
“Wanneer ik op straat ben, trekken veel verschillende mensen mijn aandacht. Omdat ik zelf een bi-culturele identiteit heb wordt mijn blik niet enkel gestuurd vanuit een wit perspectief, maar ook vanuit mijn eigen kleur. De voorbijgangers die mijn aandacht weten te vangen, zie ik nog niet genoeg in de beeldende kunst terug."

"Daarom voel ik een drang om deze vast te leggen in mijn schilderijen. Mijn portretten zijn door de kleurrijke toets een viering van mensen en kleuren en dit uitgangspunt wil ik presenteren. Het liefste zou ik in veel verschillende contexten mijn werk willen ontwikkelen en laten zien.’’

Neem een kijkje in haar atelier voor een voorproefje van Iriée’s afstudeerwerk:

Camera: Lennert Antonissen, Muziek: Julien Mier
<i>Portretten 'The Default Series' - Iriée Zamblé, Foto: Lisette van Hoogenhuyze</i>
Portretten 'The Default Series' - Iriée Zamblé, Foto: Lisette van Hoogenhuyze

Het werk van Iriée is van 26 tot en met 30 juni te zien tijdens Exposure 2019 in de Pastoe Fabriek op Rotsoord 3 in Utrecht.