Biologisch, vegan, light, ambachtelijk, bonus of suikervrij. Snap jij nog wat je moet kopen in de supermarkt? Met zo veel tegenstrijdige informatie over eten en daarnaast het gevoel dat alle keuzes die je maakt direct invloed hebben op je gezondheid, het milieu en meer. Ik vind dit verwarrend en raak verdwaald in een doolhof van informatie. Kom je met me mee het doolhof in? Wil je een poging wagen om de uitweg te vinden?
chinees.jpg
Een illustratie uit de serie over fastfood, "eten uit de muur".
perzik.jpg
Een illustratie uit de serie over ons geloof in maakbaarheid.
SERIE.jpg
Een serie over het ophemelen van bepaalde voedingsmiddelen.
Suzan Hijink

Suzan Hijink

04 mei 1997
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Steeds meer wordt door de mens vormgegeven. Steeds meer is vervreemd van de natuur. Zoveel kennis, zulke snelle ontwikkelingen. Ik sta er middenin en moet vertrouwen op wat mijn zintuigen mij vertellen.

  In mijn beeld zijn de rollen omgekeerd. Hierin ben ik de maker en laat ik jou verdwalen. Ik laat jou het gevoel geven dat je het gelooft maar niet volledig begrijpt. Dat je je tast wil gebruiken om meer te ontdekken. Pluche of beton. Mijn papieren tekening mag je het gevoel geven dat je erin kunt kruipen. Wat zit erachter? Mijn werk is enkel dat blaadje maar suggereert dat er meer is. En wat daar gebeurt, dat is aan jou.

  Mijn illustraties zijn vaak een mix van verschillende media. Hier en daar fotografie, collage gemengd met illustratie. Ik gebruik vaak ruimtes om een verhaal te vertellen. Met veel detail en tactiliteit laat ik het je geloven.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Ik zie illustratie als een middel om interesse te wekken en een verhaal te vertellen. Tussen de overload aan informatie, ontwerp ik een vorm die prikkelt om juist in deze informatie te verdiepen. Om er iets meer van te willen begrijpen en het misschien wel aan te raken.

  Over vijf jaar wil ik het maken van editorial illustraties en animaties combineren met langer lopende projecten. Ik vind de tijdsdruk fijn voor korte opdrachten en het is altijd spannend om je snel in een nieuw onderwerp te verdiepen.

  Voor de langer lopende projecten kan ik ergens dieper op ingaan en opzoek naar nieuwe vormen. Ik zie het altijd weer als een uitdaging om steeds weer opnieuw dit ontwerpproces in te duiken en alle opties open te gooien afhankelijk van het verhaal.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  Voor ik begon aan de opleiding maakte ik veel werk intuïtief. Tijdens mijn studie heb ik geleerd regelmatig een stapje achteruit te doen. Voor een kritische blik, om even te kijken of mijn werk inderdaad communiceert wat het moet doen. Hierdoor heb ik ook mijn intuïtie beter leren kennen en weet ik waarom ik bepaalde keuzes maak.

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  Publicaties:
  Illustrator voor dagblad Trouw – sinds april 2018
  - European Newspaper award voor een coverillustratie
  Illustrator voor Achterhoek nieuws – sinds november 2018
  Zeeman – illustraties voor MVO verslag 2018
  Big Village – illustraties voor interactieve web-documentaire – premiere eind 2019
  Woman’s Health Mag – illustraties tussen 2015 en 2017

  Exposities:
  Wildgroei - HKU Loods - 2017
  The Mall – Academiegalerie - 2018
  Expositie in Galerie 21 - 2018

  Komende exposities:
  Expositie in de DRU Cultuurfabriek van 15 september tot 1 november.